Δίαιτες για Αύξηση Βάρους και Όγκου

Μπορεί να είναι λιγότεροι, αλλά ναι, ζουν ανάμεσά μας! Ποιοι είναι; Οι άνθρωποι που θέλουν αντί να χάσουν, να βάλουν κιλά! Ίσως αναρωτιέστε το γιατί, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι που έχει κάποιος για να θέλει να προχωρήσει στην αύξηση του βάρους του. Για παράδειγμα μπορεί ο μεταβολισμός κάποιου οργανισμού να λειτουργεί έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκτήσει εύκολα βάρος.
Ακόμη αρκετοί αθλητές μπορεί να θέλουν να κερδίσουν βάρος, το οποίο θα λειτουργήσει ευεργετικά στο άθλημα που εξασκούν. Επίσης άνθρωποι μετά από κάποιες ασθένειες, ίσως χρειαστούν κάποια κιλά για την καλύτερη επανάκαμψη του οργανισμού τους.
Κύριο μέλημα αυτών των ανθρώπων όμως πρέπει να είναι η απόκτηση του «σωστού» βάρους κι όχι απλά η απόκτηση έξτρα κιλών που μπορεί να ισοδυναμεί με επιπλέον λίπος, το οποίο αντί να βοηθήσει θα επιβαρύνει τον οργανισμό.
Μερικές συμβουλές έρχονται στη συνέχεια:

Αύξηση βάρους
Ένας γενικός κανόνας είναι να αυξήσετε την ημερήσια θερμιδική κατανάλωση κατά 500 θερμίδες.
Καλό είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε την αρχή των τριών βασικών γευμάτων, πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και να προσθέσετε άλλα δύο ενδιάμεσα, το δεκατιανό και το απογευματινό.
Δεν πρέπει να αποκλείσετε τίποτα από το φαγητό σας, να περιέχει και πρωτείνες και καλούς υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο με το οποίο μπορείτε να εμπλουτίσετε λίγο παραπάνω τις σαλάτες και τα γεύματά σας.
Χυμοί, γιαούρτια, φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, ξηροί καρποί αποτελούν εξαιρετικά μικρά σνακ για τα ενδιάμεσα γεύματα σας.
Ένα τρικ που μπορεί να φανεί χρήσιμο στον να σας ανοίξει την όρεξη είναι τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό σας για να το κάνουν πιο ελκυστικό.
Ακόμη η χρήση μεγάλων πιάτων, ξεγελάει στην ποσότητα του φαγητού που θα βάλετε στο γεύμα σας. Βάζετε μεγαλύτερη ποσότητα αλλά σας φαίνεται η ίδια με πριν.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να ακολουθήσετε την κατάλληλη γυμναστική για να σας βοηθήσει στην σωστή αύξηση του βάρους.

 

Αύξηση μυϊκού όγκου
Η αύξηση του μυϊκού όγκου αφορά κυρίως στους αθλητές.

Τα γεύματα στην περίπτωση αυτή πρέπει να αυξηθούν στα έξι. Τα τρία βασικά και τρία ενδιάμεσα τύπου σνακ. Η ημερήσια λήψη θερμίδων επίσης πρέπει να αυξηθεί γύρω στις 500 – 600 θερμίδες ανάλογα με το σωματικό βάρος του κάθε ανθρώπου.
Ακόμη η αύξηση των πρωτεϊνών θα βοηθήσει αρκετά, αλλά όχι η υπερκατανάλωσή τους που μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Καλό θωρείται οι πρωτεΐνες να λαμβάνονται στα γεύματα που υπάρχουν πριν και μετά από τη σωματική άσκηση.
Σε γενικές γραμμές όμως η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία από όλες τις ομάδες τροφών.
Κοτόπουλο, βοδινό, ασπράδι αυγού, τόνος, σαρδέλες είναι μερικές από τις τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση του μυϊκού όγκου.
Εδώ βέβαια η γυμναστική παίζει ακόμη σπουδαιότερο ρόλο. Βάρη, κοιλιακοί, ραχιαίοι, κάμψεις, έλξεις, είναι απαραίτητα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.